Opbouw ‘Recepten van Conmigo’

Hieronder vind je recepten van gerechten die tijdens de kuurweek worden geserveerd in de af- en de opbouw. Ook staan hier recepten die geschikt zijn voor de opbouw na de kuur.

Tussendoor

  • Gezonde haverrepen (uit het kookboek van de voedingszandloper)
  • Muffins

Interessante gegevens en meer details over de achtergronden van de ‘Recepten van Conmigo’ vind je hier:

  • Cocos-chia dessert
    400 ml kokosmelk
    200-250 ml rijst(-amandel)melk
    100 ml chia zaadjes
    honing naar smaak
    wat frambozen / bosvruchten, kunnen ook diepgevroren gebruikt worden
    Alles met elkaar mengen, 3-4 uur in de koelkast laten staan en klaar is Kees!
  • Tofu met gestoomde groenten
    2 courgettes, schoongemaakt en in plakjes
    3 wortels, geschild en in plakjes
    100 g sperzieboontjes, afgehaald
    1 stronk broccoli, in roosjes
    1 el olijfolie
    1 t knoflook, gepeld en uitgeperst
    2 tl tamari
    2 el vers geperst appelsap
    225 g gerookte tofu, in blokjes van 2 cm
    verse basilicum en verse peterselie
  • Bereiding
    1. Stoom de courgettes 3-4 minuten in een stoompan of boven een pan kokend water en dan de wortels 7-8 minuten.
    2. Blancheer de sperzieboontjes en de broccoli 3-4 minuten in kokend water, laat ze goed uitlekken en spoel ze af onder de koude kraan.
    3. Verhit in een middelgrote braadpan de olie met 1 el water en verwarm de knoflook 1 minuut. Doe alle groenten erbij met de tamari, het appelsap, de tofu en de kruiden en verwarm alles nog een minuutje.

    Serveer onmiddellijk.

  • Tajine met aubergine en kikkererwten(ingredienten 4 pers.)
    1 el olijfolie
    2 uien, gesnipperd
    2 stengels bleekselderij in plakjes
    1 kleine prei in ringen
    2 t knoflook, kleingesneden
    1 tl gemalen komijn
    1 tl gemalen koriander
    1 tl kaneel
    1 blik tomaten in blokjes (400 g)
    1 gr. aubergine, blokjes van 2 cm
    2 kleine rode paprika’s in blokjes
    2 kleine gele paprika’s in blokjes
    1 el groentebouillonpoeder
    1 blik / pot kikkererwten à 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    handje verse basilicum
    handje verse koriander
    tajine of braadpan1)
  • Bereiding
    Verwarm de olie op laag vuur in een tajine of braadpan. Doe de uien erbij met de bleekselderij, de prei en de knoflook en verwarm alles 2 minuten. Doe alle specerijen erbij met de tomaten en de verse groenten en verwarm alles nog 3 minuten.
    2) Meng het bouillonpoeder met 2 el kokend water en doe dat in de tajine.
    3) Temper het vuur en laat alles 40-50 min. zachtjes doorkoken.
    4) Doe de kikkererwten erbij en verwarm alles nog 5 min.
    5) Voeg de verse kruiden toe en serveer het gerecht uit de tajine, met zilvervliesrijst of couscous.
  • Tomaten-Appelsoep
    veel tomaten
    4 t. knoflook
    4 uien
    bouillon (tijdens de kuur en de opbouw: zonder zout)
    2 appels
    4 zoete aardappelen
    beetje water
    beetje chili
    paar blaadjes laurier
  • Hummus
    200 gr kikkererwten 1,5 u koken met beetje zout; of 1 pot gekookte
    3 teentjes knoflook toevoegen
    3 eetlepels tahin (half potje op 1 pot kikkererwten)
    4 eetl. olijfolie en 1 limoen uitpersen
    peterselie ter garnering
    ev. scheutje shoyu
    alles in de blender en klaar!
  • Mexicaanse salade met mais
    (ingredienten 4 pers.)
    1 komkommer
    250 g cherry tomaatjes
    1 avocado
    1 limoen
    3 el olijfolie
    chilipeper
    2 tl oregano
    (zout en) zwarte peper
    1 rode ui in kleine stukjes
    1 blikje mais (300 g – zonder vocht)
    15 g fijn gesneden koriander
  • Bereiding
    De komkommer doormidden snijden, de zaadjes en het sap verwijderen en de rest in kleine blokjes snijden.
    De tomaatjes halveren. De avocado schillen en in kleine blokjes snijden.
    De limoen uitpersen. Het sap in een schaaltje mengen met de olijfolie, de chili, oregano en zout en peper naar smaak.
    De ui toevoegen, de komkommer, de tomaatjes, de mais, de avocado en de koriander.
    15 minuten laten intrekken.
  • bereiding:
    Maak de tofu met een vork (of met de hand) fijn; kruid deze met de Provençaalse kruiden of de basilicum en een beetje shoyo.Zet een braadpan op het vuur: met een beetje olijfolie, vermengd met een gelijke hoeveelheid water, de asafoetida en de fenegriek totdat je de kruiden ruikt; voeg de in ringen gesneden prei toe; zet het vuur wat lager en voeg de tofu toe; voeg zonodig nog wat olie en water toe; en aan het einde de geraspte wortel toevoegen; zet een deksel op de pan en laat nog ongeveer 10 minuten stoven; af en toe omscheppen om aanbakken te voorkomen; en voeg zonodig nog wat water toe; op het laatst op smaak brengen met shoyo en wat zout en nog 2 min. doorbakken en klaar!Desgewenst aan het einde nog verder op smaak brengen met (cayenne-) peper of verse koriander.Muito gostoso e fácil – heel lekker en makkelijk!

 

  • Tofu Colorido – Gekleurde Tofu
    (ingredienten 4 pers.)
    250 Tofu
    1 middelgrote prei
    3 grote wortelen
    2 tl. asafoetida
    1 tl. fenegriek
    ½ el. korianderpoeder of -zaad
    olijfolie
    zout en shoyu naar smaak
    Provençaalse kruiden of gedroogde basilicum
  • Bereiding
    De prei fijn snijden en in een koekenpan in olijfolie bakken. Zodra glazig, de couscous toevoegen en op hoog vuur roosteren. Dan de bouillon toevoegen en 10 minuten laten wellen (het vuur uitdoen).
    Ondertussen de wortels schillen en in plakjes snijden (niet te dun) (en bestrooien met een beetje zout) Deze vervolgens grillen in een grilpan, of in de oven. De aubergine en courgette eveneens in plakken snijden en grillen.
    De schil van de sinaasappel en citroen raspen en aan de warme couscous toevoegen en in een zeef laten afkoelen. Zodra koud alle overige ingrediënten toevoegen alsook een gesnipperd lente-uitje toevoegen. Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Couscous met citrusvruchten en gegrilde groenten
    (ingredienten 4 pers.)
    180 g couscous
    ½ prei
    300 ml groentebouillon
    1 sinaasappel
    1 citroen
    150 g courgette
    2 wortels
    100 g aubergine
    3 el olijfolie
    lente-ui
    zout en peper
  • Stoofgerecht met kastanjes
    (ingredienten 4 pers.)
    400 g (diepgevroren) kastanjes
    1 grote ui
    1 kleine (Chinese) kool
    2 grote wortels
    2 zoete aardappelen
    1 tl. oranje of gele linzen
    2 tl.  Asafoetida
    1 tl. Fenegriek (is een kruid)
    1 el. Tandori Grand mansala
    olijfolie
    water
    (zout en) Shoyu
  • Bereiding
    Was de linzen en kook deze in driemaal de hoeveelheid water; doe het vuur uit wanneer de helft van het water over is en laat de pan staan.
    Verhit in een koekepan 2 el. olijfolie, 4 el. water en de kruiden, totdat je de aroma ruikt. Vervolgens voeg je de ui toe, de wortel, de zoete aardappel en de kool (alles in stukjes gesneden). Zonodig meer water toevoegen.
    Gedurende 3-4 min. al roerende bakken en de linzen met het water toevoegen. Doe een deksel op de pan en kook alles nog 5 minuten. (zonodig water bijvullen), vervolgens de kastanjes toevoegen. Nog 5 minuten mee laten koken en dan kruiden met een beetje zout (dit hebben wij overigens niet gedaan gezien de afbouw), 2 el shoyu en een klein beetje olijfolie. Sluit de pan opnieuw en laat het gerecht nog 2 minuten sudderen (het moet niet droog worden!).
  • Lassi à la Budwig
    (per persoon:)
    ½ mango
    2 el kwark
    1 el havervlokken
    1 el geweekte lijnzaad
    kaneelpoeder
    cardamompoeder
    1 theelepel honing
    kokosrasp
    Schil de mango en snijd deze in stukjes. Doe de mango in de blender met de kwark, snufje kaneel- en cardamompoeder, havervlokken, lijnzaad, beetje honing en blend alles tot een romige massa. Doe in een schaaltje en bestrooi met kaneel en kokosrasp.

 

  • Mediterrane hartige taart

Ingrediënten

  • 500 g broccoli
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 tl bindmiddel (kuzu, arrowroot, of 2 el kokosmeel)
  • 4 eieren
  • 2 volle el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 tl gemalen rozemarijn of 2 takjes zeer fijn gesneden verse
  • 100 ml yoghurt
  • flinke scheut olijfolie
  • geraspte schapen- of geitenkaas
  • ½ bosje verse basilicum
  • 200 g amandelmeel of hazelnootmeel
  • 4 tl biologisch bouillonpoeder
  • 1 blikje wilde zalm of bakje Italiaanse quorn
  • gehaktkruiden (zonder E-nrs)
  • peper en zout
  • Bereiding

    De broccoli in kleine roosjes snijden en bleekselderij in kleine stukjes. In een stoompan net niet gaar koken.

    Uien en knoflook fruiten in beetje kokosolie. Gebruik je quorn, dan de gekruide quorn ook meebakken De quorn, het bindmiddel, de eieren, alle kruiden en de bouillonpoeder (m.u.v. de verse basilicum) toevoegen. Door elkaar mengen met een spatel. Vervolgens het meel erdoor mengen. Groenten, uien en knoflook eveneens door het mengsel scheppen.

    Als je geen quorn gebruikt, dan nu de zalm toevoegen. Eventueel nog wat Italiaanse kruiden of rozemarijn, zout en peper toevoegen.

    Even kijken of het smeuïg genoeg is, anders klein beetje yoghurt of olijfolie toevoegen. In een bakvorm doen. Goed aandrukken met de bolle kant van een lepel. Laagje geraspte schapen- of geitenkaas over de taart strooien. In de oven zetten op 150 graden en in ca. 45 min. laten garen.

    Uit de oven halen en de verse basilicum, in stukjes gesneden, erover strooien.


Gezond tussendoor

  • Gezonde haverrepen
    – 150gr havermout
    – 50gr. notenpasta
    – 1 banaan
    – 1 ei
    – 50 gr hazelnoten in stukjes, een handje pompoenpitten, wat lijnzaad, een handje walnoten (stukjes)
    – 60 gr pure chocolade
    – scheut (3 eetlepels) olijfolie
  • En zo maak je het:
    • Verwarm de oven op 180 graden
    • mix de havermout met de banaan, het ei, de olijfolie, de notenpasta in een keukenmachine of met een mixer
    • hak de noten in grove stukken en doe dit samen met de andere zaden en pitten bij de havermout mix.
    • Neem een ovenschaal van ongeveer 20 x 20 cm en leg er bakpapier in
    • Verdeel het mengsel over de schaal tot een gelijkmatige plak
    • bak de repen in ongeveer 30 minuten af en laat het daarna afkoelen in de schaal
  • Smelt de chocolade ´au bain marie` (een hittebestendige kom in een laagje verwarmd water hangen tot de chocolade gesmolten is)
    • smeer de chocolade over de haverrepen en laat dit uitharden
  • Bewaar in de koelkast (tot ze op zijn….)
  • Muffins
    10 miuten bereidingstijd en 25 minuten oventijd (180ºC). Dit heb je nodig:
    – 1 banaan
    – 2 eieren
    – 25 gr. kokos
    – 75 gr. pompoenpitten
    – 50 gr. Walnoten in stukjes
    – 25 gr. zonnebloempitten
    – 1 appel
    – 50 gr. abrikozen
    – 1/2 tl kaneel
    – snufje zout
    – 2 el honing
    Doe de banaan in een ruime mengkom en prak fijn. Doe er de eieren bij en meng dit door elkaar. Doe de kokos, walnoot stukjes, pompoenpitten en zonnebloempitten er door en roer door elkaar. Rasp 1 appel zonder klokhuis en doe dit er door, samen met de abrikozen in stukjes, kaneel zout en de honing. Meng alles goed.
    Verwarm de oven op 180ºC. Zet 18 siliconen muffin vormpjes of papieren muffin vormpjes klaar en doe een bodempje van 2 cm beslag hierin en druk aan. Bak 25 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Laat wat afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt, anders breken ze gemakkelijk.